Milujem pomaranče, ich kyslosť a farbu, ich šťavnatosť a vôňu, a preto je, teda, viac než jasné, že pomarančový koláč nemôže byť o nič horší, iba, že by sa nepodaril.
Ingrediencie:
cesto
- 250 g maslo (palmarín)
- 200 g cukor (radšej však menej)
- 4 vajcia
- 3 PL pomarančová kôra
- 40 ml pomarančová šťava (t.j. asi 3-4 pomaranče)
- 250 g hladká múka
- 1 prášok do pečiva
poleva
- 125 g práškový cukor
- 5 ČL pomarančová šťava (alebo aj viac)
Postup:
Skôr ako začneme pripravovať cesto, zapneme rúru a necháme vyhriať na 170 °C. Maslo, ideálne izbovej teploty, vymiešame s cukrom do peny. Pridávame vajcia, po každom cesto premiešame. Ostáva už len pomarančová kôra, hladká múka zmiešaná s práškom do pečiva a až nakoniec nalejeme pomarančovú šťavu.
Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme 35 minút pri rovnakej teplote, ako sme si nechali vyhriať.
Keď sa koláč upečie necháme ho vychladnúť pod utierkou, aby nevyschol. Zatiaľ si pripravíme polevu z cukru a pomarančovej šťavy, môžme pridať aj kôru.
Polevu nalejeme a rozotrieme na vychladnutý koláč, počkáme kým zatuhne a môžme naň poukladať pomaranč nakrájaný na kolieska, samozrejme, bez kôry.
Veľa príjemne kyslých úsmevov :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára